You are now being logged in using your Facebook credentials

Login With Facebook

1966-1967

Η «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΟΛΟΥ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ

Η αποτυχία του Ολυμπιακού να ανέβει στην Α' Εθνική και ο υποβιβασμός της Νίκης ερα από δχρονη θητεία στην κατηγορία των μεγάλων, δημιούργησε μεγάλη δυσαρέ-ια στους φιλάθλους, και ώθησε τον Νομάρχη Δεσποτόπουλο στην σύγκληση μεγά-σύσκεψης παραγόντων των τριών μεγάλων ομάδων του Βόλου (Ολυμπιακού, Νίκης Μαγνησιακού).
[την σύσκεψη αφού εξετάσθηκε η υπάρχουσα ποδοσφαιρική κατάσταση στην πόλη, φέρθηκε και η απογοήτευση όλων των φιλάθλων, που βλέπουν, ότι, χωρίς μιά ισχυρή ρομάδα, ο Βόλος δεν θα έχει εκπρόσωπότου στην Α' Εθνική. Di διοικήσεις των τριών σωματείων συμφώνησαν κατ' αρχήν στην υπερομάδα και από ένα διήμερο πραγματοποίησαν νέα σύσκεψη. V αυτή αποφασίσθηκε όπως από το υπάρχων δυναμικό των τριών ομάδων δημιουργη-μιά ισχυρή υπερομάδα η οποία θα επιδιώξει να ανέλθει στην Α' Εθνική. Ταυτόχρονα, καταβληθεί προσπάθεια για την δημιουργία μιάς δεύτερης ισχυρής ομάδας η οποία αγωνίζεται στην Β' Εθνική και μιάς τρίτης στον Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Ε¬ι λήφθηκαν αποφάσεις για την σύσταση επιτροπών οι οποίες θα απασχοληθούν με καταρτισμό της διοικήσεως της υπερομάδας που θα είναι αντιπροσωπευτική - με την ογή των παικτών για τις τρείς ομάδες, τις μεταγραφές, καθώς και για την ανάληψη ομικής προσπάθειας, η οποία θα επιτρέψει την γενική άνοδο του βολιώτικου -φαίρου.
ης 10 Ιουνίου ο Εθν. Ολυμπιακός πραγματοποιεί την γενική συνέλευση του και τα μέ-του αποφασίζουν την συγχώνευση, εκτός από ένα. Στην εισήγηση που είχε κάνει ο ιρόεδρος Χρήστος Ηλιόπουλος είχε τονισθεί ότι βάσει της συγχώνευσης θα είναι ομάδα του Ολυμπιακού που θα μετωνομασθεί σε Αθλητική Ένωση «Βόλος» και οι άλ-δύο Ιωνικός κςι Αργοναύτης.

Ναι στην συγχώνευση αποφάσισε και η γεν. συνέλευση του Μαγνησιακού ο οποίος θ• έδινε στην υπερομάδα και το γήπεδο του.
Η μόνη που δεν έπαιρνε την απόφαση της ήταν η Νίκη η οποία ύστερα από δύο αν• βληθείσες συνελεύσεις στην τρίτη με παρουσία ολίγων μελών αποφάσισε: όχι στηβ συγχώνευση.
Ο Νομάρχης όμως επέμενε και πέτυχε να γίνει νέα συνέλευση του σωματείου της 1 Ιωνίας με περισσότερα μέλη, αλλά και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική.
Η προσπάθεια της συνένωσης του βολιώτικου ποδοσφαίρου άρχισε να πέφτει στο t» νό παρ' όλο ότι Ολυμπιακός και Μαγνησιακός είχαν προχωρήσει πάρα πολύ και επικυρώ¬θηκε από τις συνελεύσεις τους η διάλυση των σωματείων και η ίδρυση μιάς μόνον ομάδας
Τελικά ούτε αυτό έγινε, εμμένοντας οι διοικήσεις των συλλόγων σε κάποβ^ λεπτομέρειες.


ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ


Ύστερα από την αποτυχία για μιά υπερομάδα στο Βόλο, ο Ολυμπιακός προχώρησε στιι ανάδειξη νέας διοίκησης η οποία αποτελούνταν από τους εξής:
Πρόεδρος Δ. Αλμπανέζος, α' αντιπρόεδρος Εμμ. Σακελλαρίδης, β' αντιπρόεδρος Xaa Δρούγος, Γεν. Γραμ. Ευαγ. Κότταρης, ειδ. γραμ. και έφορος αθλοπαιδιών I. Χατζής, τα μίας Αγ. Δελημουχτάρης, Γεν. Αρχηγός κ. Δουζένης, έφορος ποδοσφαίρου Παρίσης Tan γαρίδας, έφορος ηθικού εξοπλισμού Ιωαν. Τέντζερης, έφορος εγκαταστάσεων Κων. Ντα όπουλος, έφορος γραφείων - Λέσχης Χρυσ. Μπέκος, σύμβουλος Ανδρ. Ανδρεόπουλος Κυρ. Αργυρόπουλος.

ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ολόκληρο το καλοκαίρι, αλλά και κατόπιν ο Τάκης Συνετόπουλος έγινε το πρόσω-: της ημέρας στο Βόλο και στην Ελλάδα.
Ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για να τον αποκτήσει και μάλιστα ο πρόε¬δρος του Πανουργίας ήλθε σε συνεννοήσεις με ορισμένα μέλη της παλαιάς διοίκησης και είχαν συμφωνήσει στο ποσό του 1 εκ. δρχ. Η νέα διοίκηση, δεν θέλησε να έλθει c -μέτωπη με τους φιλάθλους, που με κανένα τρόπο δεν ήθελαν την νέα «αιμορραγία» κα παρότι δέχθηκε πολλές πιέσεις, τελικά ο Συνετόπουλος δεν παραχωρήθηκε.
Ο παίκτης, στο μεταξύ, είχε ενταχθεί στον Παναθηναϊκό και με τον Μπόμπεκ άρχισε προπονήσεις. Μάλιστα κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα των ανδρών. Τελικά, ο Συνετόπουλος επέστρεψε στην ομάδα του, έπαιξε στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος Β' Εθνικής, αλλά και πάλι με επιστολή του στις εφημερίδες ανακοίνωσε ότι σταματά το ποδόσφαιρο χωρίς όμως και να το πράξει.
Στο μεταξύ η διοίκηση αποφασίζει να αναστείλει όλες τις ποινές που είχαν επιβληθε: για τα περυσινά γεγονότα.
Επίσης μεταγράφονται στον σύλλογο οι: Καλλιοντζής Νίκης, Καραβάς Απόλλωνα Κα¬ναλιών, Σπ. Τσαμπαλός Σαρακηνού, Βισβιρόπουλος Εθνικού, Μ Παππάς Τοξότη, Πούλιος Ιωλκού, Γιάτσος Ρήγα και Καραηλιού Νίκης, η οποία δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο
Η αναστολή των ποινών έφεραν στο μεταξύ σε αντιδικία την διοίκηση και τον προπο¬νητή Βόγα, ο οποίος έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να συνεργασθεί μ' αυτούς και παραιτή¬θηκε για να προσληφθεί νέος προπονητής ο Βελιάδης.
Έτσι ο Ολυμπιακός άρχισε την προετοιμασία του χωρίς όμως να ενθουσιάσουν οι πρώ¬τες εμφανίσεις του στα φιλικά.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1966 • 67

Στις 30 Οκτωβρίου 1966 άρχισε το πρωτάθλημα Β' Εθνικής στο οποίο έμελλε ο Ολυμ¬πιακός να αναδειχθεί πρωταθλητής και των τριών ομίλων και να ανέβει για πρώτη φορά στην Α' Εθνική κατηγορία.
Ας ακολουθήσουμε όμως την θριαμβευτική πορεία του, η οποία δεν ήταν στρωμένη με λουλούδια. Αντίθετα, πέρασε από δύσβατα μονοπάτια για να φθάσει στο μεγάλο στόχο του και να μπορέσει έτσι το βολιώτικο ποδόσφαιρο να εκπροσωπηθεί πάλι στην κατηγο¬ρία των μεγάλων.
Το ξεκίνημα της βολιώτικης ομάδας δεν ήταν εντυπωσιακό. Νίκησε 1-0 τον Ατρόμητο Π, έχασε στην Καλογρέζα 4-2 (Καλλιοντζής, Μαλακός) πήρε τους τρείς βαθμούς από την Μυτιλήνη 3-1 (Γεωργατζής 2, Καλλιοντζής) τον Λεβαδειακό 2-1 (Καραβάς, Παππάς) έρχε¬ται 0-0 στον Εθνικό Αστέρα, κερδίζει την Χαλκίδα 2-1 (Πασχαλίδης, Μαλακός) και αρχίζει πλέον να βρίσκει το δρόμο του, θριαμβεύοντας στην Καρδίτσα επι της Αναγέννησης 4-1 (Συνετόπουλος 2, Μουντούλιας, Μαλακός) και στην Ρόδο επι του Ροδιακού 1-0 (Μαλακός).

Ενώ όμως Ολυμπιακός ανέβαινε συνεχώς και βρέθηκε κοντά στους πρωτοπόρους, Φω¬στήρα και Διαγόρα, άξαφνα σύννεφα άρχισαν συγκεντρώνονται από πάνω του.
Η διοίκηση Αλμπανέζου αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και μετα¬ξύ των μελών υπήρχε διάσταση απόψεων με αποτέλεσμα να παραιτηθούν οι αντιπρόε¬δροι Εμμ. Σακελλαρίδης και Δρούγας και να αναλάβουν οι I. Τέντζερης και Κύρκος Γκόγ-κας, παραμερίζοντας προσωρινά τα σύννεφα.
Προσωρινά, γιατί από τις 15 Ιανουαρίου 1967 νέα διοικητική κρίση πυροδοτεί την ανο¬δική πορεία του Ολυμπιακού. Το οικονομικό είναι ο μόνιμος βραχνάς και όπου δεν υπάρ¬χουν χρήματα η γκρίνια ακολουθεί. Έτσι στις 26 Ιανουαρίου πραγματοποιείται Γεν. Συνέ¬λευση και τελικά αποφασίζεται παραίτηση διοίκησης και εκλογή νέας που αποτελέσθηκε από τους εξής:
Πρόεδρος Δ. Αλμπανέζος, α' αντιπρόεδρος Π. Μπαμπαλίκης, β' αντιπρόεδρος Δημ. Πε-τρούτσος, Γεν. Γραμματέας Αγ. Δελημουχτάρης, Ταμίας Νικ. Γαϊτανάς, Γεν. Αρχηγός Παρ. Τσιγαρίδας έφορος ποδοσφαίρου Κων. Νταόπουλος, εφ. υλικού I. Σκούταρης, εφ. αθλο¬παιδιών I. Τότης, εφ. γραφείων Ε. Κότταρης, σύμβουλος I. Τέντζερης. Κυρ. Κόγκας, Νικ. Τσινίκας.
Απόρροια των διοικητικών εξελίξεων ήταν η ομάδα να χάσει χρήσιμους βαθμούς και από ισόβαθμη του πρωτοπόρου Φωστήρα, ύστερα από την νίκη επι της Κορίνθου 1-0 (Συ¬νετόπουλος), να φθάσει να υπολείπεται απ' αυτόν 5 βαθμούς. Προηγούμενα στο τοπικό ντέρμπυ με την Νίκη ήλθε 0-0 και στην συνέχεια έχασε από τον Φωστήρα 3-0, ήλθε ισόπα¬λος μέσα στην Ρόδο 0-0 με τον Διαγόρα και ακολούθησαν άλλες τρείς ισοπαλίες με Χα¬λάνδρι 0-0, Ορχομενό 1-1 (Συνετόπουλος) Λαμία 1-1 στο Βόλο (Παππάς) για να έλθει στο τέλος του α' γύρου η ήττα από τον Εύριπο Χαλκίδος 1-0 συγκεντρώνοντας 39 βαθμούς έναντι 44 του Φωστήρα.
Η αρχή όμως του β' γύρου και η συνέχεια, ήταν μιά έκπληξη για τους βολιώτες φιλά¬θλους που επιτέλους βλέπουν τον Ολυμπιακό να δείχνει τις πραγματικές του δυνατότη¬τες. Κερδίζει εκτός έδρας τον Ατρόμητο Π. 10 (Μαλακός) στο Βόλο την Καλογρέζα 1-0 (Δημόπουλος) φέρνει ισοπαλία 1-1 στην Μυτιλήνη, κερδίζει την Νίκη 2-0 (Πασχαλίδης -Μαλακός) την Λειβαδειά εκτός 2-1 (Μαλακός - Πασχαλίδης), τον Εθνικό Αστέρα 2-0 (Ρη-γούλιας - Δημόπουλος) την Αναγέννηση Καρδίτσας 9-0 (Δημόπουλος 3, Μαλακός 2, Πα¬σχαλίδης, Τσαμπαλός, Συνετόπουλος, Ρηγούλιας) και φθάνει στους 3 βαθμούς τον πρω¬τοπόρο Διαγόρα.
Στην συνέχεια μιά ήττα στην Χαλκίδα 1 -0 ξεπεράσθηκε με συνεχείς επιτυχίες. Κερδίζει τον Ροδιακό 3-0 (Καραηλιού, Τσαμπαλός, Πασχαλίδης) τον Δωριέα 1-0 (Συνετόπουλος), την Κόρινθο 2-1 (Μαλακός, Παππάς) τον Φωστήρα 2-0 (Γιαλατζής) και φθάνει η μεγάλη μέρα του ντέρμπυ με τον Διαγόρα ο οποίος συνέχιζε να διατηρεί την πρωτιά.
Πάνω από 7.000 φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό στάδιο Βόλου στις 16 Απριλίου 1967. Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 με γκολ των Τσαμπαλού, Γιαλατζή και ισοβάθμησε στην πρώτη θέση μαζί του με 75 βαθμούς.
74.jpg




































1969: Πορεία προς την Α' Εθνική. Πανηγυρισμοί από τους Καϊμά-κη, Βελεντζάκο, Ν. Μαλάκο, Διακουμή, Ν. Μπαϊρακτάρη (προπονητή) Μπάλλα και Γιδόπουλο.


Οι αγώνες όμως της επομένης Κυριακής έμελλε να μην συνεχισθούν διότι εγκαθιδρύ¬θηκε δικτατορία στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να διακοπεί κάθε ποδοσφαιρική κίνηση μέ¬χρι στις 21 Μαΐου, οπότε, ο Ολυμπιακός κέρδισε το Χαλάνδρι 2-0 (Δημόπουλος, Τσαμπαλός).
Στην συνέχεια παίρνει 0-0 στον Ορχομενό και μένει μόνος του στην κορυφή με 80 έναν¬τι 78 του Διαγόρα που έχασε από τον Φωστήρα.
Από δω και πέρα ο δρόμος του Ολυμπιακού προς την Α' Εθνική είναι ανοικτός. Φέρνει 1-1 στην Λαμία (Πασχαλίδης) και χάνει ο Διαγόρας.
Το πρωτάθλημα είχε κριθεί. Την τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισο¬παλία 2-2 (Γιαλατζής, Τσαμπαλός) στον Εύριπο και ανακηρρύσεται πρωταθλητής.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Ολυμπιακός

54

- 21

84

2. Διαγόρας

48

- 26

83

3. Φωστήρ

87

- 40

81

4. Ολυμπιακός Χ

60

- 32

78

5. Εθνικός Αστήρ

39

- 37

71

6. Λαμία

60

- 51

71

7. Ατρόμητος Π.

44

- 37

70

8. Νίκη

54

- 48

70

9. Εύριπος

46

- 43

70

 



Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

Ο μαραθώνας του Ολυμπιακού προς την Α' Εθνική δεν σταμάτησε όμως εδώ. Τον περί¬μεναν οι πρωταθλήτριες των δύο άλλων ομίλων Καβάλα και Ελευσίνα για αγώνες από τους οποίους θα αναδεικνύονταν οι δύο ομάδες που θα ανέβαιναν κατηγορία.
Τους αγώνες της η βολιώτικη ομάδα τους άρχισε με ισοπαλία 0-0 στην Καβάλα, ύστερα από ένα συγκλονιστικό αγώνα.
Στον επόμενο αγώνα κέρδισε 1-0 την Ελευσίνα με γκόλ του Συνετόπουλου και η αισιο¬δοξία για άνοδο στην Α' Εθνική ήταν πλέον διάχυτη στους βολιώτες φιλάθλους.
Όμως η ισοπαλία 1-1 με την Καβάλα στο Βόλο (Συνετόπουλος) και η ήττα στην Ελευσί¬να 2-1 (Μακρής) έφεραν τον Ολυμπιακό ισόβαθμο με τις δύο αντιπάλους του.
Μιά κατηγορία κατόπιν παίχθηκε σε αγώνες μπαράζ με τόπο τέλεσης τους την'Λαμία.
Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 της Καβάλας ύστερα από μιά σφαγιαστική διαιτησία του γερμανού Τιέρ, η Ελευσίνα κέρδισε την Καβάλα 3-1. Και έτσι το τρίτο παι¬χνίδι με την Ελευσίνα, ήταν το καθοριστικό για τον Ολυμπιακό.•
Παρουσία χιλιάδων υποστηρικτών του κέρδισε 2-1 με γκόλ των Μαλακού, Τσαμπαλού και αναδείχθηκε πρώτος και θριαμβευτής. Το τι έγινε στο γήπεδο της Λαμίας δεν περι¬γράφεται σε δύο γραμμές. Επιτέλους το όνειρο χρόνων έγινε πραγματικότητα. Ο Ολυμ¬πιακός βγήκε στην Α' Εθνική.
Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ έγραφε την επομένη ημέρα «Η νίκη της ομάδας του Βόλου ήτο δί¬καια πέρα για πέρα και ουδείς μπορεί να την κλονίσει. Ήτο μιά νίκη την οποία κατέκτη¬σαν οι βολιώτες με το σπαθί τους και με την λαμπράν εμφάνισιν που επραγματοποίησαν».

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Για να φθάσει στην Α' Εθνική ο Ολυμπιακός έδωσε συνολικά 40 αγώνες και πέτυχε 32 νίκες, 13 ισοπαλίες και ηττήθηκε μόνον 5 φορές.
Στον όμιλο που αναδείχθηκε πρωταθλητής σημείωσε 54 γκόλ και άλλα 5 στους ειδι¬κούς αγώνες, ενώ δέχθηκε 21 (καλύτερη άμυνα) και στο ειδικό 4 γκόλ.
Τα 59 γκόλ του Ολυμπιακού σημείωσαν οι: Μαλακός 11, Συνετόπουλος 8, Πασχαλίδης, Δημόπουλος, Τσαμπαλός 7, Γιαλατζής 4, Παππάς, Καλλιοντζής 3, Γεωργατζής, Ρηγού-λιας 2 και από ένα οι: Καραηλιού, Μουντούλιας, Καραβάς και Μακρής.
Από τον προπονητή Βελλιάδη χρησιμοποιήθηκαν 20 ποδοσφαιριστές αλλά μόνον δύο οι Ρηγούλιας και Μαλακός έπαιξαν και στους 40 αγώνες. Ακολούθησαν με 39 Μακρής, Τσουκνίδας, Παππάς, Συνετόπουλος, Καραηλιού 38, Δημόπουλος 29, Πασχαλίδης 28, Γκα-ραγκούνης 24, Τσαμπαλός 21, Γιαλαντζής, Μαντζαφλέρης 16, Μόυντούλιας 10, Γιάτσος 8, Καλλιοντζής 5, Γεωργατζής 3 και Αβδέλαρος, Καμπούρογλου 1.



Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 1965-1966 1967-1968 »

Βρείτε μας στο Twitter

Βρείτε μας στο Facebook

Εφαρμογή Android