You are now being logged in using your Facebook credentials

Login With Facebook

1961-1962

Η ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ

Ολο το καλοκαίρι του 1961 γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την άνδρωση του νέου σωματείου.
Προσλαμβάνεται προπονητής ο Χιλιανός Μάριο Τουάνι, ο οποίος εργαζόταν στην Δό¬ξα Δράμας και γίνεται προσπάθεια για την μεταγραφή άξιων ποδοσφαιριστών. Στο τέλος της περιόδου των μεταγραφών ο Εθνικός - Ολυμπιακός ανακοινώνει την ένταξη στην δύ¬ναμη του των παρακάτω ποδοσφαιριστών Καζάκου (Ολυμπιακού Π), Πετσαγγουράκη (ΠΑΟ), Χρυσοχου, Αντων. Παππά (Τοξότη), Αρβανιτάκη, Βογιατζάκη, Ιωσηφίδη Ανέστη και Νί¬κου Κεντίρογλου, Κούγιαλη, Κουτσονίδη, Λούπα, Μαντζαφλέρη, Μαργαρίτη, Μποτίνου, Νοτσαρίδη, Πουλή, Σισμάνη τη (Εθνικό) και Τάταρη (Δάφνη).

Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 1961-62

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας γίνεται η πρώτη συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών στις 13 Αυγούστου και στις 17 Αυγούστου αρχίζει η προετοιμασία στο γήπεδο Αναύρου που εξωραΐζεται.
Ο Γ. Παππάς, παλαιός ποδοσφαιριστής, παραδίνει την σημαία του Ολυμπιακού στους νέους ποδοσφαιριστές με την προτροπή να την δοξάσουν.
Το πρωτάθλημα ΕΠΣΘ άρχισε στις 10 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή των ομάδων του Βόλου, Εθνικού Ολυμπιακού, Μαγνησιακού, Ηρακλή, Γ.Σ. Αλμυρού, Τρικάλων, ΑΕ Τρικά¬λων, Αχιλλέα και Καρδίτσης Αναγέννησης και Εθνικού.
Το πρώτο παιχνίδι του ο Ολυμπιακός το δίνει στο Εθνικό στάδιο Βόλου (πρωτοεπίσημο παιχνίδι στο νέο στάδιο) του οποίου ο αγωνιστικός χώρος κρίνεται ακατάλληλος (ύστερα μάλιστα από καταρρακτώδη βροχή) και τα υπόλοιπα παιχνίδια γίνονται πάλι στο γήπεδο Αναύρου.
Σ' αυτό το παιχνίδι κέρδισε μετά δυσκολίας τον Γ.Σ. Αλμυρού με 2 - 1. Προηγήθηκαν οι ερυθρόλευκοι με τον Δημόπουλο στο 3', ισοφάρισε ο Αλμυρός με τον Κατσιλογιάννη στο 55 και την λύτρωση έδωσε το 60 ο Κουτσονίδης.
Την επομένη Κυριακή ο Ολυμπιακός πετυχαίνει μεγάλη νίκη 7 - 0 επι του Εθνικού Καρ¬δίτσας με γκολ των Κουτσονίδη 3, Μουντούλια, Δημόπουλο, Τσιτσιγιάννη και Γκάγκα σε βάρος της ομάδας του.
Η προέλαση του Εθνικού - Ολυμπιακού συνεχίζεται και στις 24 Σεπτεμβρίου κερδίζει το κακό περσινό του δαίμονα Ηρακλή Βόλου με 3 - 0 (Τσιτσιγιάννης Δημόπουλος Ιωσηφίδης)
Δυστυχώς όμως, η ατυχία τον στέρησε από πολύτιμους βαθμούς στην εξόρμηση του στα Τρίκαλα. Από την ΑΕ Τρικάλων χάνει 2 - 0 με γκολ στο 55 και 86, ενώ με τον Αχιλλέα έρχεται ισόπαλος 0 - 0, χάνοντας πληθώρα ευκαιριών.
Στην συνέχεια κερδίζει τον Μαγνησιακό 4 - 0 με γκολ των Δημόπουλου 2, Ιωσηφίδη Καζάκου, αλλά την τελευταία μέρα του α' γύρου μέσα στο Βόλο δέχεται την ήττα από την Αναγέννηση Καρδίτσας 1 - 0.
Ήταν μιά άδικη απώλεια διότι ο Ολυμπιακός είχε δυο δοκάρια και δέχθηκε το γκολ στο 85 από τον Κωστόπουλο, κατόπιν ποδοσφαιριστή της Νίκης.
Στον δεύτερο γύρο, ο Ολυμπιακός έχει δυο συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια. Στον Αλμυρό έρχεται 1 -1 με γκολ του επανεμφανισθέντα Δημητρακόπουλου και στην Καρδί¬τσα κερδίζει τον Εθνικό 5 - 1 με τρία γκολ του Βάϊου Δημόπουλου Μουντούλια και Αντ. Παππά. (Το πρώτο του γκολ στον Ολυμπιακό)
Η προέλαση του Ολυμπιακού για την β' Εθνική συνεχίζεται με νίκες επι του Ηρακλή 2 - 0 (τα γκολ Αντων. Παππάς) ΑΕ Τρικάλων 2 - 0 (τα γκολ Δημόπουλος) και Αχιλλέα Τρικά¬λων πάλι με τον ίδιο σκορ με γκολ του Νικ. Πρίντζου και Βογιατζάκη.
Η μεγάλη σπουδαιότητας της νίκης του Ολυμπιακού επι του Αχιλλέα, χαιρετίσθηκε με πανηγυρισμούς από παίκτες και φιλάθλους. Η ομάδα τους βρέθηκε δυο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Αναγέννηση και στην Β' Εθνική θα προκρίνονται τρείς ομάδες από την ΕΠΣ Θεσσαλίας.
Δυστυχώς όμως, οι ωραίες εμφανίσεις του Εθν. - Ολυμπιακού στον β' γύρο, σταμάτησαν στο παιχνίδι με τον Μαγνησιακό που έληξε 1-1. Μετά τη λήξη του αγώνα έγινε γενι¬κή σύρραξη μεταξύ παικτών και φιλάθλων διότι οι Ολυμπιακοί πίστευαν ότι η όψιμη αγω-νιστικότητα των συμπατριωτών τους ήταν για να βοηθήσουν τις ομάδες των Τρικάλων.
Την τελευταία Κυριακή του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός έχασε στην Καρδίτσα από την Αναγέννηση 1 - 0 και έτσι βρέθηκε ισόβαθμος στην τρίτη θέση, που οδηγούσε στην β' Εθνική, με τον Αχιλλέα Τρικάλων.
Τελικά όμως δεν χρειάσθηκε να δοθεί αγώνας «μπαράζ» διότι η ΕΠΣΘ πέτυχε να μετά¬σχουν από την δύναμη της τέσσερεις ομάδες στην Β' Εθνική.

1.    ...Αναγέννηση
2.    ...ΑΕ.Τρικάλων
3.    ...Ολυμπιακός
4.    ...Αχιλλέας
5.    ...Γ.Σ.Αλμυρού
6.    ...Μαγνησιακός
7.    ...Εθνικός Καρδίτσας
8.    ...Ηρακλής
Στο Θεσσαλικό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε τους Μαντζαφλέρη (Καρα-λή) Ρηγούλια Ευθυμίου Χρυσοχού, Παππά, Βογιατζάκη, Ιωσηφίδη, Κουτσονίδη, Μουντού-λια, Μακρή, Κ.Μανθογιάννη, Καζάκο, Δημόπουλο, Δημητρακόπουλο, Βαρούτσικο, Δελη-'μουχτάρη, Ν.Πρίντζο, Τσασιώτη, Μπρουζούκη, Μονογενή, Τσιτσιγιάννη.

ΒΑΡΕΙΑ ΗΤΤΑ ΜΕ ΜΠΟΤΙΝΟ

Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής Βασίλης Μποτίνος πραγματοποίησε την πρώτη εμφάνιση του με τα χρώματα του Εθνικού - Ολυμπιακού, συνδέοντας το ονομά του με την πιο βα¬ρεία ήττα της ομάδας του.
Στις 27 Δεκεμβρίου ο Εθν. Ολυμπιακός, για το κύπελλο Ελλάδος, δέχεται την βαρύτε¬ρη ήττα της ιστορίας του χάνοντας στην Λάρισα από τον Ηρακλή 8-1.
Ήταν μιά ανέλπιστη ήττα που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει. Μόνο αιτιολογικό οι πολλές ελλείψεις στην σύνθεση του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΠ. ΠΟΡΦΥΡΗΣ

Στο μεταξύ στις 8 Οκτωβρίου αναλαμβάνει νέα διοίκηση τον Ολυμπιακό. Πρόεδρος ο Απ. Πορφυρής, Α' αντιπρόεδρος Δ. Βλάτσιος, Β' αντιπρόεδρος Κ. Κλαψόπουλος, Γ. Γραμ. Δ. Δουζένης, ειδ. Γραμ. Γ. Μουστάκας, εφ. ποδ. Ν. Ρήγας, εφ. αθλοπαιδιών Ευστ. Τέζας, εφ. υλικού Δ. Ζάχος, εφ. εγκαταστάσεων Αν. Ηλίας, υπευθ. ηθικού εξοπλισμού Αν. Δημώ-τσος, εφ. Γραφείων και Λέσχης Δ. Ασδεράκης.
Προηγούμενα στην Γεν. Συνέλευση του σωματείου έγινε αυστηρή κριτική στην απερ¬χόμενη διοίκηση του Ν. Παναγή την οποία κατηγόρησαν ότι άφησε τον πρόεδρο της Νί¬κης Κ. Αμοιρόγλου να κάνει την σύνθεση του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον συνώνυμο του της Κοζάνης.
Επίσης στην Γεν. Συνέλευση συζητήθηκε το θέμα του γηπέδου Αναύρου το οποίο ήθε¬λε να αγοράσει ο Ολυμπιακός. Μάλιστα υποσχεθεί ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ~κ. Τσιριγκάκης ότι θα κάνει ενέργειες για να εξοικονομήσει ποσό 200.000 δρχ. από την Γ.ΓΑ. Παραμένει όμως ύστερα από 25 χρόνια όνειρο απραγματοποίητο.

s56.jpg









































Ενας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο Βό¬λος. Είναι ο Βασίλης Μποτίνος με την φανέλλα του Ολυμπιακού Πειραιώς.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

Ο Ολυμπιακός με πολύ αισιοδοξία μπήκε στην μάχη της Β' Εθνικής στον όμιλο της Κ. Ελλάδας. Στις 14 Ιανουαρίου 1962 η ομάδα του Βόλου σημειώνει μεγάλο θρίαμβο επι της πρωταθλήτριας Θεσσαλίας Αναγέννησης Καρδίτσας, κερδίζοντας με 2 - 0.
Ήταν ένα παιχνίδι μονόλογος για τους ερυθροκίτρινους οι οποίοι εκτός από τα γκολ που πέτυχαν οι Μουντούλιας και Βλαχάβας, είχαν και τρία. σουτ στα δοκάρια.
Ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε την παρακάτω σύνθεση Μαντζαφλέρης, Ρηγούλιας, Ιω σηφίδης, Χρυσοχού, Παππάς. Βογιατζάκης, Καζάκος, Μουντούλιας, Βλαχάβας, Δημόπλος, Μακρής.
Η συνέχεια για τον Ολυμπιακό επισφραγίζεται με μιά ακόμη επιτυχία επι της ΑΕ Τρικά¬λων 2 - 0 με γκολ των Βογιατζάκη και Δημόπουλου και μπαίνει επικεφαλής στον όμιλο.
Ακολούθως, η βολιώτικη ομάδα φέρνει 1 - 1 με τον Αχιλλέα Τρικάλων στο Βόλο (σκό¬ρερ 22 Δημόπουλος) κερδίζει εκτός έδρας τον Άρη Αγίου Κων/νου 1 - 0 (Παππάς πέναλ-,τυ) και τον Αμφισαϊκό με γκολ του Κουτσονίδη στο 61 και σκορπάει τον ενθουσιασμό στους φιλάθλους οι οποίοι βλέπουν ότι ο Εθνικός Ολυμπιακός προχωρά ακάθεκτος για την Α' Εθνική.
Την αισιοδοξία, διαδέχθηκε η κατήφεια, όταν στις 18 Φεβρουαρίου χάνει μέσα στο Ε¬θνικό στάδιο Βόλου από τον άμεσο αντίπαλο του Παλαμμιακή με 3 - 0. (Έτσι και οι δυο ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 15 βαθμούς.
Η αποτυχία αυτή, που ήταν απόρροια του παιχνιδιού των Βολιωτών, τους όπλισε με δύναμη και με ένα τρομερό ντεμαράζ πετούσαν από νίκη σε νίκη.
Κερδίζουν στην Λαμία τον Ολυμπιακό 2- 0 (81 Μακρής 86 Δημόπουλος) την Αναγέννη¬ση στην Καρδίτσα 1 - 0 (Κουτσονίδης) την ΑΕ Τρικάλων στα Τρίκαλα 3 - 1 (Βογιατζάκης, Δημόπουλος, Κοτσουνίδης) χάνουν με 1 - 0 στον Αχιλλέα Τρικάλων και επανέρχονται δρυ-μύτεροι με τον Άρη Αγίου Κων/νου στο Βόλο 7 -1 (Μποτίνος 3, Βογιατζάκης 3, Δημόπου¬λος), Αμφισαϊκό 1 - 0 (Δημόπουλος).
Οι συνεχείς νίκες του Εθνικού - Ολυμπιακού έκαναν τους φιλάθλους να καταληφθούν από ενθουσιασμό, αφού τον καμάρωναν πρώτο με 3 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Παλαμμιακή που ήταν ο Κυριακάτικος αντίπαλος τους.
Πραγματική εκστρατεία βολιωτών φιλάθλων πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου προς την Λαμία. Το σύνθημα Εθνικός - Ολυμπιακός Α' Εθνική κυριαρχούσε. Δυστυχώς όμως, η βολιώτικη ομάδα χάνει με 2 - 1 ύστερα από ένα ρεσιτάλ ατυχίας. Το γκολ ο Κ. Μανθο-γιάννης που ισοφάρισε σε 1 - 1.
Η ήττα αυτή, σκόρπισε ανησυχίες, αλλά η άλλη Κυριακή ήταν μιά μεγάλη γιορτή για το βολιώτικο ποδόσφαιρο.
Ο Ολυμπιακός την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος κερδίζει και τον Ολυμ¬πιακό Λαμίας 3 - 0 και στεφανώνεται θριαμβευτικά πρωταθλητής. Οι ποδοσφαιριστές του Βόλου είχαν να αντιμετωπίσουν στον αγώνα την σκληρότητα των αντιπάλων τους που ήθελαν να χαρίσουν τον τίτλο στην συμπολίτισσα τους Παλαμμιακή.
Τα γκολ πέτυχαν οι Βλαχάβας, Μακρής, Μανθογιάννης αλλά ο αγώνας δεν τελείωσε αίσια. Οι Λαμιείς δημιούργησαν επεισόδια και στο 80' ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα σε βάρος τους. Οι χιλιάδες των φιλάθλων πήραν στους ώμους τους τους ποδοσφαιριστάς κάνοντας τον γύρο του θριάμβου.
Ήταν μιά χαρά που είχαν να γευθούν οι Ολυμπιακοί από το 1955. Τα όνειρα άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

 

1. Εθν.Ολυμπιακός

26- 8

37

2. Παλαμμιακή

36-18

36

3. Αχιλλεύς Τρικάλων

29-11

32

4. ΑΕ. Τρικάλων

19-16

31

5. Ολυμπιακός Λαμίας

15-19

28

6. Αμφισαϊκός

18-23

23

7. Αναγέννηση Κ.

16-28

21

8. Άρης Αγ.Κων/νου

11-47

15


ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

Ο Εθνικός - Ολυμπιακός άρχισε να βαδίζει στον δρόμο της Α' Εθνικής. Αντίπαλοι του τώρα ο Λαρισαϊκός, ο Ηρακλής Σερρών, ο Πιερικός και ο Ηρακλής Καβάλας οι οποίοι ή¬ταν οι πρωταθλητές των άλλων ομίλων της Βορείου Ελλάδας.
Οι αγώνες άρχισαν στις 6 Μαΐου και για τον Ολυμπιακό η πρεμιέρα ήταν ελπιδοφόρα. Κερδίζει τον Λαρισαϊκό 1 - 0 με γκολ του Θαν. Ιωσηφίδη και συνεχίζει με ισοπαλία 1 - 1 στην Καβάλα εναντίον του Ηρακλή. Σκόρερ ο Αν. Ιωσηφίδης.
Το μεγάλο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής με τον Πιερικό στην Κατερίνη, σήμανε συνα¬γερμό για τους βολιώτες φιλάθλους. Έχασε όμως ο Ολυμπιακός 2 - 0 και σαν να μην έ-ρθανε αυτό φέρνει ισοπαλία 2 - 2 με τον Ηρακλή Σερρών στο Βόλο και οι φίλαθλοι ξε¬σπούν εναντίον των παικτών.
Η βαρειά ατμόσφαιρα που επικράτησε στην συνέχεια έφερε την ήττα από τον Λαρισαϊ-<ό 2 - 0 και παρά την νίκη επι του Ηρακλή Καβάλας 4 - 0 (Μποτίνος 2 Κουτσονίδης, Παπ-ααζ"), η καταστροφή συντελέσθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου στο Βόλο.
Μέσα σε ένα κατάμεστο στάδιο ο Ολυμπιακός βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Πιερικό, αλλά περισσότερο με τον τερματοφύλακα Δρανδάκη.
Την άλλη ημέρα οι εφημερίδες έγραφαν: Δρανδάκης - Ολυμπιακός 2 - 0.
Πραγματικά οι επιθετικοί του Ολυμπιακού στάθηκε αδύνατον να νικήσουν τον Κατερι-νιώτη τερματοφύλακα. Το όνειρο άρχισε να σβήνει όταν την τελευταία αγωνιστική χάνει και από τον Ηρακλή Σερρών 2 - 1 (Μακρής)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα Β' Εθνικής έδωσε 22 αγώνες και πέτυχε 12 νίκες 3 ισο¬παλίες και ηττήθηκε 7 φορές. Πέτυχε 35 τέρματα και δέχθηκε 19.   .
Σκόρερς των 35 τερμάτων οι Β. Δημόπουλος 7, Βογιατζακης 6, Μποτίνος 5, Κουτσονί-δης 4, Μακρής 3, από 2 Βλαχάβας, Παππάς, Κ. Μανθογιάννης ΑΘ. Ιωσηφίδης και από 1 οι Μουντούλιας, Ανέστης Ιωσηφίδης.
Ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα εμφανίσθηκε με ανανεωμένο το έμψυχο υλικό του. Οι παίκτες του Εθνικού τον βοήθησαν πάρα πολύ και έγιναν αναντικατάστατες μονάδες του. Ο Μποτίνος εξάλλου κάνει τα πρώτα βήματα του και δίνει πάρα πολλές υποσχέσεις. (4 αγώνες 5 γκολ).
Αναλυτικά χρησιμοποιήθηκαν στο πρωτάθλημα β' Εθνικής οι εξής 20 ποδοσφαιριστές:
Μόνοι μόνιμοι στην ενδεκάδα ο Χρυσοχού και ο Αντώνης Παππάς, συμμετείχαν και στα 22 παιχνίδια της ομάδας τους. Οι υπόλοιποι: Ρηγούλιας, θαν. Ιωσηφίδης και Βογιατζάκης 21, Μακρής 19, Βλαχάβας 18, Δημόπουλος 17 Μαντζαφλέρης 15, Ανέστης Ιωσηφίδης 13, Κουτσονίδης 12, Μουντούλιας 10, Λούπας και Μανθογιάννης από 7, Μποτίνος και Κοζά¬κος από 4, Ν. Πρίντζος και Δελημουχτάρης από 3 και Δημητρακόπουλος με τον Τσιτσι-γιάννη από 1.


ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αμέσως με την λήξη του πρωταθλήματος, ο Εθνικός Ολυμπιακός πραγματοποιεί την Γενική Συνέλευση των μελών του και ανακηρύσσονται επίτιμοι πρόεδροι οι Καδόγλου, Παναγής και Τσιριγκάκης για τις προσφερθείσες υπηρεσίες προς τον σύλλογο.
Στις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης που επακολούθησαν το νέο Δ.Σ του Εθνικού - Ολυμπιακού πήρε την παρακάτω μορφή.
Πρόεδρος Δ. Δουζένης, Α' αντιπρόεδρος, Κ. Κλαψόπουλος Β' αντοπρόεδρος Τ. Γαλα¬νός, Γ.Γ. Ευαγ. Κότταρης ταμίας Ευσ: Τέζας, αρχηγός ποδοσφαίρου Χρ. Ηλιόπουλος βοη¬θός Γ. Παππας", αρχηγός αθλοπαιδιών Δ. Ασδεράκης εφ. υλικού Ευγ. Μαργαρίτης, εφ. εγκαταστάσεων Αν. Αλεξιάδης, επόπτης ηθικού εξοπλισμού Α. Θανόπουλος μέλος Ν. Παναγής.
Στο μεταξύ ο Ολυμπιακός ενισχύεται στις μεταγραφές με τους Αγαθό Τοξότη, Νικολά¬ου, Κουγιουντζόγλου, Οεοχάρη Εθνικού, Γιαλατζή Πυράσου και Καραμπελιά Πηλέα.
Επίσης παραχωρεί τους Αθ. Ιωσηφίδη στη Νίκη Πετσαγγούρη στον ΠΑΟ και Μπροζού-κη στην Α.Ε Τρικάλων με υποσχετική.
Προπονητής εξ' άλλου πρεσελήφθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ζήσης Νάνος. Την κίνηση της διοίκησης είδαν με πολύ δυσφορία οι φίλαθλοι οι οποίοι ήθελαν ένα μεγάλο ξένο προπονητή.
Παρ' όλα αυτά η προετοιμασία των παικτών άρχισε στις 9 Αυγούστου και κατόπιν τα φιλικά με Ηρακλή Βόλου 8-1, Βασ. Ναυτικό 1-1 Νίκη 0-0 Γιαννιτσά 1-4, Ολυμπιακό Χαλκί¬δας 1-1.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 1960-1961 1962-1963 »

Βρείτε μας στο Twitter

Βρείτε μας στο Facebook

Εφαρμογή Android