You are now being logged in using your Facebook credentials

Login With Facebook

1954-1955

ΜΙΑ ΧΡΥΣΗ ΧΡΟΝΙΑ
Με μεγάλες προοπτικές είχε ξεκινήσει ο Ολυμπιακός την νέα αγωνιστική περίοδο 1954-55. Είχε προσλάβει προπονητή τον Αθηναίο Μπακούρη, ενίσχυσε το έμψυχο υλικό του με δύο ποδοσφαιριστές από την Αθήνα τον Τσαχουρίδη και Γεωργιάδη που υπηρε¬τούσαν στρατιώτες στην πόλη μας και ξαναγύρισε πάλι ο μεγάλος γκολτζής του, ο Βασί¬λης Δημητρακόπουλος.
Στις 19 Αυγούστου, άρχισε πλέον εντατική προετοιμασία καθημερινά στο γήπεδο του Αναύρου και στις 22 του μηνός, δίνει το πρώτο φιλικό του παιχνίδι στην Κοζάνη με τον τοπικό Ολυμπιακό και χάνει με 3-2, ενώ στην συνέχεια κερδίζει τον Κένταυρο 6-0 και δεί¬χνει, ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.
s30.jpg
























































Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ
Στις 7 Σεπτεμβρίου 1954 έγιναν και αρχαιρεσίες στον Ολυμπιακό για να διαδεχθεί το νέο Δ.Σ. την απερχόμενη διοίκηση του κ. Μηλιά.
Το νέο Δ.Σ. του Ολυμπιακού αποτελούσαν: Πρόεδρος: Καδόγλου Δ. Α' Αντιπρόεδρος: Σινέλης Κ. Β' Αντιπρόεδρος: Τότσικας Δημ. Γ. Γραμματέας: Τσιριγκάκης Κ. Ειδικός Γραμ.: Ε. Γκούλιος Γεν. Αρχηγός: Γ. Κουτσούκης
Ταμίας: Ε. Κόσσιαβας
Έφορος: Ν. Σαραντάκης
Έφορος γηπέδου: Π. Φλαμπούρης.
Σύμβουλοι: Βλ. Φιλίππου, Σ. Σαλτίκης.
Πανέτοιμος πλέον ο Ολυμπιακός από διοικητική και αγωνιστική πλευρά αρχίζει το πρω-τάθλημα στις 10 Οκτωβρίου του 1954. Οι δύο μεγάλοι του βολιώτικου ποδοσφαίρου έχουν εύκολα παιχνίδια αλλά όμως οι εκπλήξεις εκείνης της πρώτης Κυριακής τους βάζουν ανησυχίες.
Ο Ολυμπιακός φέρνει ισοπαλία με τον Παγασητικό 1-1 και η Νίκη με τον Εθνικό 0-0.
Στο παιχνίδι του Αναύρου ο Ολυμπιακός βρέθηκε απέναντι σε ένα φοβερό Παγασητι¬κό και η ισοπαλία ήταν επιτυχία γΓ αυτόν. Προηγήθηκε ο Παγασητικός με τον Οικονόμου στο 69' για να ισοφαρίσει στο 78' ο Δημόπουλος και να φέρει τις καρδιές των Ολυμπια¬κών στις θέσεις τους.
Σε αυτόν τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος - οι ομάδες - είχαν παρατάξει τις εξής συνθέσεις.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τσιγαρίδας, Παπαζήσης, Βλαχάβας, Χρυσόπουλος, Τσαχουρίδης, Γε-ωργιάδης, Ψευτογιάννης, Βατάλας, Δημητρακόπουλος, Χαλκιάς, Δημόπουλος.
ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ: Καμαρόπουλος, Λαμπρόπουλος, Κατρίδης, Κατσούρας, Παπαλάπας, Κρυστάλλης, Φάτσης, Τσάμης, Τσαρδακάς, Οικονόμου, Βαλαβανίδης.
Ο Ολυμπιακός ύστερα από αυτό το «πατατράκ» έπαιξε την άλλη Κυριακή με τον Εθνικό μεγάλο ποδόσφαιρο νικώντας 6-0 με γκολ των Βατάλα, τρία του Δημητρακόπουλου και των Τσαχουρίδη, Γεωργιάδη.
Στην συνέχεια κέρδισε τον Κένταυρο 2-0 και ήλθε η Κυριακή του πρώτου ντέρμπυ με¬ταξύ των δύο μεγάλων του Βολιώτικου ποδοσφαίρου. Στις 27 Οκτωβρίου στο γήπεδο της Νίκης, παρά το κρύο, δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα από πολύ νωρίς. Το παιχνίδι άρχισε και στο 5' ο Ολυμπιακός αναπάντεχα βλέπει να προηγείται όταν ο νικιώτης Κοντογιάννης, έστειλε την μπάλλα στα δίχτυα του Κατσαλή.
Όμως το γκολ αυτό δεν το χάρηκαν οι ερυθρόλευκοι γιατί το 12' με πέναλτυ ο Τάσος Μανιατάκης, ισοφάρισε τον αγώνα.
Ο Ολυμπιακός δεν το βάζει κάτω, αντεπιτίθεται έχει ένα δοκάρι με τον Δημόπουλο και στο 40' ο Γεωργιάδης, δίνει πάλι την πρωτοπορία του σκορ στην ομάδα του. Στο β' ημί¬χρονο, ο Ολυμπιακός αγωνίσθηκε φιλότιμα αλλά η Νίκη έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο και με σκόρερς τους Κοντογιάννη, Μπάμπη Ζαντέρογλου, κερδίζει τον αγώνα με 4-2.
Στον αγώνα οι δύο ομάδες έπαιξαν με τις παρακάτω συνθέσεις.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τράγαλος, Παπαζήσης, Βλαχάβας, Μιχαηλίδης, Τσαχουρίδης, Γεωργιά-δης, Βαρούτσικος, Δημόπουλος, Δημητρακόπουλος, Βικιώτης, Χαλκιάς.
ΝΙΚΗ: Κατσαλής, Δεβριάδης, Μανιατάκης, Κορωναίος, Κοντογιάννης, Μαύρος, Ζαντέ-ρογλου, Σπανάκης, Κόπανος, Καλλιοντζής, Λαλλές.
Ο Ολυμπιακός μετά την ήττα στις 31 Οκτωβρίου κερδίζει τον Κένταυρο 3-0 με γκολ του Χαλκιά, Βαρουτσικου και Δημόπουλου. Ξαφνικά όμως, μένει εκείνη τη δύσκολη περίοδο του πρωταθλήματος χωρίς προπονητή αφού ο Μπακούρης έφυγε. Το Δ.Σ. του Ολυμπια¬κού κινήθηκε δραστήρια και προσέλαβε τον Κώστα Ζιώγα που στην αρχή της περιόδου ήταν στην Νίκη και αποχώρησε.
Ετσι ο Ολυμπιακός με νέο προπονητή καταρτισμένο και σωστή «αλεπού» στις 14 Νοεμ¬βρίου παίζει το τελευταίο του χαρτί στο πρωτάθλημα με αντίπαλο στο γήπεδο του Αναύ¬ρου την Νίκη.
Οι ηρωικοί παίκτες του Ολυμπιακού έδωσαν σ' αυτό τον αγώνα όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία και κέρδισαν με δύο γκολ του Βασίλη Δημητρακόπουλου. Οι ελπίδες των δυο ομάδων για τον τίτλο μοιράστηκαν πλέον και ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση. Στο με¬ταξύ η Νίκη κέρδισε τον Κένταυρο 5-1 και έτσι στις 12 Δεκεμβρίου, τελευταία μέρα του τοπικού πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός έπαιξε με τον Εθνικό και η Νίκη με τον Παγαση¬τικό. Όποιος έχανε βαθμό θα ήταν και ο άτυχος του πρωταθλήματος.
Κανείς όμως δεν είχε απώλειες. Ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Εθνικό με 4-1, με 2 γκολ του Χαλκιά και 2 του Δημητρακόπουλου, και η Νίκη κερδίζει τον Παγασητικό με 3-1 με γκολ των Σπανάκη 2 και Καλλιοντζή. Οι δύο ομάδες βρέθηκαν την τελευταία μέρα του πρωταθλήματος «αγκαλιασμένες» στην πρώτη θέση με 21 βαθμούς.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ολυμπιακός 22-6 21
Νίκη 21-9 21
Παγασητικός 16
Εθνικός 14
Κένταυρος 8
Το «μπαράζ» που θα έβγαζε τον πρωταθλητή ορίσθηκε να γίνει στην Λάρισα την επό¬μενη Κυριακή.
Τρένα, λεωφορεία, μοτοσυκλέτες, ακόμη και ποδήλατα ξεκίνησαν από τον Βόλο και πή¬γαν στη Λάρισα. Ο Ολυμπιακός ύστερα από ένα φοβερό παιχνίδι κατάφερε να δαμάσει την Νίκη και να πάρει την ρεβάνς μετά από τόσα παιχνίδια που έχανε και του έπαιρνε πάνω στο «νήμα» τον πολυπόθητο τίτλο. Τον αγώνα έκρινε ένα γκολ του Χαλκιά στο 43. (Την άλλη ημέρα έγραφαν οι εφημερίδες): «Γρήγορα έφυγε από την καρδιά του Θεσσαλι¬κού κάμπου το νικηφόρο μήνυμα της ερυθρόλευκης ενδεκάδος και σαν έφθασε στο Βόλο έγινε πανηγύρι χαράς και τραγούδι θριάμβου από τις χιλιάδες των οπαδών του Ολυμπια¬κού, της ομάδος που είναι από προχθές πρωταθλήτρια Βόλου. Οι θριαμβευτές του Ολυμ¬πιακού ήταν: Τσιγαρίδας, Παπαζήσης, Βλαχάβας, Μιχαηλίδης, Τσαχουρίδης, Βλαχάβας, Λ. Βατάλας, Γεωργιάδης, Δημητρακόπουλος, Δημόπουλος, Χαλκιάς.
Η Νίκη έπαιξε με τους Κατσαλή, Δεμβριάδη, Μανιατάκη, Κορωναίο, Κοντογιάννη, Ντά-φη, Παρασκευά, Σπανάκη, Καλλιοντζή, Μαύρο και Ζαντέρογλου.
s31.jpg


























































Από την υποδοχή των ποδοσφαιριστών ύστερα από το θρίαμβο στη Δράμα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΖΙΩΓΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Σ' εκείνο όμως το παιχνίδι έπαιξε το ρόλο του και ο προπονητής Κ. Ζιώγας ο οποίος το Σάββατο προ του αγώνα επιθεώρησε το γήπεδο της Λάρισας και είδε ότι το χώμα εί¬ναι μαλακό και οι παίκτες του δεν θα μπορούσαν να παίξουν με της συνήθεις σκάρες των παπουτσιών τους. Όλη τη νύκτα λοιπόν έβγαζε τις σχάρες που υπήρχαν και έβαλε στρογ¬γυλές (καρούλια) που διευκόλυναν πράγματι στο τρέξιμο τους ποδοσφαιριστές του.
Μετά το παιχνίδι αυτό ο Ολυμπιακός έπαιξε δυο παιχνίδια με τον Ηρακλή Λαρίσης και την Αναγέννηση Καρδίτσας για την ανάδειξη του πρωταθλητή Θεσσαλίας.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ύστερα από την πρωτιά που πήρε στο πρωτάθλημα Βόλου ο Ολυμπιακός με ανοικτά τα φτερά, πέταξε για την κατάκτηση του Θεσσαλικού πρωταθλήματος.
Στον πρώτο αγώνα του Αναύρου ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Ηρακλή Λαρίσης με ένα γκολ του Δημητρακόπουλου στο 78'. Σειρά μετά είχε η Αναγέννηση Καρδίτσης την οποία κερδίζει μέσα στην έδρα της 2-0 με γκολ του Χαλκιά στο 44" και του Βλαχάβα στο 84'.
Το «κλειδί» πλέον του τίτλου ήταν στο Αλκαζάρ της Λαρίσης στον αγώνα Ηρακλή -Ολυμπιακού.
Το παιχνίδι ήταν δύσκολο για τους Ολυμπιακούς που βρήκαν ένα εχθρικό κλίμα στο γή¬πεδο της γείτονος. Έτσι, μουδιασμένοι ξεκίνησαν το παιχνίδι και δέχθηκαν ένα γκολ από τον Σωτικόπουλο.
Βλέποντας οι Βολιώτες ότι μπορούσαν να χάσουν το πρωτάθλημα από μια οπωσδήπο¬τε κατώτερη ομάδα, ανέλαβαν πρωτοβουλία και με δυο γκολ του Χαλκιά στο 35' και του Δημόπουλου στο 54' πήραν τη νίκη και εδραίωσαν τις ελπίδες τους για τον τίτλο, αφού στην συνέχεια κέρδισαν και στον δεύτερο αγώνα την Αναγέννηση, στο Βόλο.
Ο Ολυμπιακός αήττητος και με ανεβασμένο πλέον το ηθικό διαβεβαίωνε τους χιλιάδες φιλάθλους του οτι θα έφθανε πολύ ψηλά.
s37.jpg























Χιλιάδες ο λαός του Ολυμπιακού περιμένει το ωτομοτρίς στην στάση Χαλκιαδόπουλου για να σηκώ-σει στους ώμους του τους παίκτες - θριαμβευτές.

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
Μετά από την κατάκτηση του Θεσσαλικού Πρωταθλήματος μόνο εμπόδιο για την συμμετοχή του στα τελικά του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος ήταν η Δόξα Δράμας, μια ομάδα από τις καλύτερες της Επαρχίας - μαζί μ' αυτές του Βόλου - και η οποία είχε να ηττηθεί στο γήπεδο της εφτά ολόκληρα χρόνια.
Όλες αυτές οι περγαμηνές των «Μαυραετών» του Βορρά δεν πτόησαν τους Βολιώ¬τες παίκτες. Στις 27 Ιανουαρίου ξεκίνησαν με συνοδούς τους Γ. Κουτσούκη, Κ. Τσιριγ-κάκη, Σ. Σαλτίκη και τον προπονητή τους Κ. Ζιώγα με αισιοδοξία για τη νίκη.
Στις 30 Ιανουαρίου στο γήπεδο της Δράμας δεν έπεφτε ούτε βελόνι και οι φίλαθλοι είχαν δημιουργήσει μια τέτοια ατμόσφαιρα που νόμιζες ότι από στιγμή σε στιγμή θα μπουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Με έντονο το «τρακ» στο παίξιμο τους εμφανίσθηκαν οι Ολυμπιακοί και στο 4' κιό¬λας έχαναν με 0-1 με γκολ του Ιωάννου. Όμως η ισοφάριση για τους Βολιώτες δεν άργησε. Υστερα από συνεργασία Δημητρακόπουλου - Δημόπουλου ο τελευταίος κά¬νει το 1-1. Οι Δραμινοί επετίθενται και ο Ιγνατίου σημειώνει το 2-1.
Ολοι πλέον περίμεναν να λήξει το παιχνίδι με 2-1, αλλά αντίθετη γνώμη έχουν οι ερυθρόλευκοι που στο 79' ισοφαρίζουν με τον Δημητρακόπουλο και στο 85' κερδίζουν το ματς με ένα τρίτο γκολ του Δημητρακόπουλου ύστερα από συνεργασία του τραυ¬ματισμένου σοβαρά Μιχαηλίδη και Δημόπουλου.
Το τι έγινε με το σφύριγμα του διαιτητή δεν περιγράφεται. Οι παίκτες, οι παράγον¬τες, οι μετρημένοι στο δάκτυλα βολιώτες φίλαθλοι - στρατιώτες έγιναν ένα και έκλαι¬γαν για την μεγάλη τους επιτυχία.
Σ' εκείνο το παιχνίδι οι δύο ομάδες είχαν παραταχθεί όπως παρακάτω:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τσιγαρίδας, Παπαζήσης, Κ. Βλαχάβας, Μιχαηλίδης, Τσαχουρίδης, Α. Βλαχάβας, Μιχάλης Βατάλας, Δημητρακόπουλος, Δημόπουλος, Γεωργιάδης, Χαλκιάς.
ΔΟΞΑ: Μπαϊντάρης, Τόλιος, Γρηγοριάδης, Κοτρίδης, Λουκανίδης, Πιστικός, Τσιρα-φίδης, Ιγνατίου, Γεωργιάδης, Χατζημιχαήλ, Ιωάννου.
Την Δευτέρα το απόγευμα γύρισε ο Ολυμπιακός στο Βόλο ο οποίος είχε ξεσηκωθεί να υποδεχθεί τους 11 θριαμβευτές του.
Στη στάση Χαλκιαδόπουλου, που σταματούσε τότε το ωτομοτρίς έγινε πανζουρλι¬σμός όταν έφθασαν οι ποδοσφαιριστές ενώ τα πλακάτ που είχαν ανηψωμένα οι φίλα¬θλοι έλεγαν: «Καλώς ήλθατε Μαγυάροι», «Ζήτω οι θριαμβευτές», «Καλώς ήλθατε θριαμ¬βευτές» και από κάτω συνοικία Παλαιών που κρατούσε ο αδελφός του ήρωα του αγώ¬να Μιχαηλίδη.
Στη συνέχεια οι ποδοσφαιριστές έκαναν την διαδρομή μέχρι την Λέσχη του Ολυμ¬πιακού πάνω στους ώμους των φιλάθλων και τελικά έληξε η μεγάλη εκείνη μέρα με θριαμβευτικούς λόγους παραγόντων.
Την άλλη Κυριακή 6 Φεβρουαρίου έγινε η ρεβάνς στο Βόλο και ο Ολυμπιακός κερδί¬ζοντας και αυτόν τον αγώνα με 2-1 (τα γκολ στο 34' ο Τσαχουρίδης, στο 40' ο Δημό¬πουλος για τον Ολυμπιακό και μείωσε ο Αντώνης Γεωργιάδης στο 74'), μπήκε θριαμ¬βευτής και αήττητος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, συμμετείχαν έξι ομάδες ο πρωταθλητής Πειραιά, Ο-λυμπιακός, ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής των Αθηνών Παναθηναϊκός και Απόλ-λωνας, ο ΠΑΟΚ σαν πρωταθλητής Θεσσαλονίκης, ο Ολυμπιακός σαν πρωταθλητής Β. Ελλάδας και ο Παναιτωλικός σαν πρωταθλητής Νοτ. Ελλάδας.
Ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι διακρίθηκε αφού είχε να παλαίψει με τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας με παίκτες αξιόλογους με με¬γαλύτερη πείρα και με τους διαιτητές που πάντα υποστήριζαν τις ομάδες του Κέντρου.
Το πρώτο παιχνίδι του το έδωσε στις 20 Φεβρουαρίου 1955 στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον Παναιτωλικό από τον οποίο ηττήθηκε με 2-1.
Ο Παναιτωλικός προηγήθηκε στο 13' με τον Ρόκκο για να διπλασιάσει τα τέρματα του στο 76' με τον Σταματιάδη από θέση οφσάιντ. Το μοναδικό γκολ του Ολυμπιακού πέτυχε ο Χαλκιάς στο 80'.
Ο Ολυμπιακός στο πρώτο αυτό παιχνίδι του είχε παίξει με τους Τσιγαρίδα, Παπαζή-ση, Βλαχάβα Κ., Βλαχάβα Λ., Τσαχουρίδη, Γεωργιάδη, Χρυσόπουλο, Δημητρακόπου¬λο, Δημόπουλο, Βατάλα, Χαλκιά. Την επόμενη Κυριακή 27 Φεβρουαρίου αντιμετώπισε στο Βόλο τον Ολυμπιακό Πειραιώς στον οποίο αγωνιζόταν οι Βολιώτες Μίμης Κοκκι-νάκης και ο αείμνηστος Θέμης Μουστακλής.
Το παιχνίδι έγινε στη Ν. Ιωνία ενώπιον 6000 θεατών !!!! και οι Βολιώτες προηγήθη¬καν στο 34 με κεφαλιά του Δημόπουλου χωρίς όμως να χαρούν για πολύ την επιτυχία τους αφού τέσσερα λεπτά αργότερα ο Υφαντής με κεφαλιά, ύστερα από σέντρα του Κοκκινάκη ισοφάρισε και ο ίδιος Βολιώτης άσσος στο 61' με κεφαλιά έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.
Οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν ως εξής:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π: Θεοδωρίδης, Ρωσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Κοτρίδης, Ιωάννου, Κανσός, Μουστακλής, Υφαντής, Μπέμπης, Κοκκινάκης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β: Τσιγαρίδας, Παπαζήσης, Κ. Βλαχάβας, Τσαχουρίδης, Γε,ωργιάδης, Χρυσόπουλος, Δημητρακόπουλος, Δημόπουλος, Χαλκιάς, Βατάλας.
Μετά την ωραία πραγματικά εμφάνιση του ο Ολυμπιακός με τον «αδελφό» όπως έ¬λεγαν τον Πειραιώς, δεν μπόρεσε να πετύχει τίποτε παραπάνω παρά μόνον μια νίκη επί του Παναιτωλικού στο Βόλο 2-0 με γκολ του Βατάλα και του Βογιατζή.
Ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη 2*0, από τον Απόλλωνα Αθηνών στο Βό¬λο 1-0, από τον ΠΑΟ 4-1 στο Βόλο. Στις ρεβάνς έχασε από τον Ολυμπιακό Π. 6-1 από τον ΠΑΟ 8-2 αφού υποχρεώθηκε λόγω οικονομίας να δώσει μέσα σε τρεις μέρες και τα δυο παιχνίδια, από τον ΠΑΟΚ 2-1 στο Βόλο και από τον Απόλλωνα με 3-0.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ
1. Ολυμπιακός Π. 10 9-1-0 28- 9 19
2. ΠΑΟ 10 7-1-2 29-10 15
3. Απόλλων Αθ. 10 6-0-4 18-15 12
4. ΠΑΟΚ 10 5-0-5 21-13 10
5. Ολυμπιακός Β. 10 1-0-9 9-29 2
6. Παναιτωλικός 10 1-0-9 6-35 2

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ενώ ο Βόλος συνταράζονταν από τους σεισμούς τον Απρίλιο του 1955 η ομάδα του Ο-λυμπιακού ξεκίνησε να παίξει στην Αθήνα, τον αγώνα του κυπέλλου Ελλάδος με την ΑΕΚ. Είναι άγνωστο που βρήκαν την δύναμη όταν ξεκινώντας έβλεπαν ερείπια το μισό Βόλο. Στην Αθήνα όπως λέει ο Βασίλης Δημητρακόπουλος μόλις έμαθαν ότι είναι από το Βόλο τους έβλεπαν σαν εξωγήινους διότι όπως είχαν γράψει οι αθηναϊκές εφημερίδες ο Βό¬λος δεν υπήρχε πλέον.
Οι έντεκα λεβέντες του Ολυμπιακού όχι μόνον έπαιξαν ποδόσφαιρο, αλλά κατάφεραν να κερδίσουν την ΑΕΚ 1-0 με γκολ του Βασίλη Δημητρακόπουλου.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τσιγαρίδας, Παπαζήσης, Κ. Βλαχάβας, Λ. Βλαχάβας, Τσαχουρίδης, Γε-ωργιάδης, Χαλκιάς, Δημητρακόπουλος, Δημόπουλος, Μιχάλης, Βαταλας, Βογιατζής.
ΑΕΚ: Κρεούζης, Παραγιός, Μουρανίδης, Τσαγκάρης, Λούζης, Ταψής, Εμμανουηλίδης, Παπαγεωργίου, Κανάκης, Σταματιάδης, Κουντούρης.
Η πρόκριση όμως στους «8» του κυπέλλου δεν συνοδεύθηκε με παραπέρα επιτυχίες. Στο επόμενο αγώνα η ερυθρόλευκη ομάδα έχασε από την Δόξα Δράμας 5-3.
Ο Β. Δημητρακόπουλος θυμάται: «Τον πρώτο αγώνα που δώσαμε στο γήπεδο του Α-ναύρου ήταν γεμάτο και ο Ολυμπιακός εξήλθε 1-1 με την ΑΕΚ με γκολ του Σκλέντζα και της ΑΕΚ του Εμμανουηλίδη.
Η επιτυχία αυτή μας είχε γεμίσει αισιοδοξία και ούτε οι σεισμοί που άρχισαν να κου¬νούν το Βόλο, δεν στάθηκαν ικανοί να μας σταματήσουν για την ρεβάνς.
Ετσι ξεκινήσαμε χωρίς φιλάθλους μόνοι μας για την Αθήνα και καταλύσαμε σ' ένα ξε-νοδοχείο το «Ευρώπη». Μόλις, φθάσαμε εκεί οι Αθηναίοι μας κοιτούσαν σαν πλάσματα από άλλον πλανήτη.
Οι εφημερίδες της Αθήνας είχαν παρουσιάσει πολύ τραγικά τα πράγματα με τους σει¬σμούς στο Βόλο και μας έλεγαν: «Μα καλά, πως εσείς ήλθατε να παίξετε μπάλλα;»
Και όμως παίξαμε και νικήσαμε την ΑΕΚ με 1-0 μέσα στην Ν. Φιλαδέλφεια με γκολ δικό μου.
Την άλλη μέρα έγραφε η «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» με μεγάλα γράμματα: «ΤΑ ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙ-ΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ που σηκώθηκαν μέσα από τις σκηνές του τρόμου και της φρίκης νικώντας την ΑΕΚ»

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ο Ολυμπιακός στις 9 Μαίου του 1955 δίνει τον δεύτερο διεθνή του αγώνα (είχε παίξει με την Τουρκική Ντεμί - σπορ) με μια ομάδα φοιτητών από τους καλύτερους Σέρβους πο¬δοσφαιριστές από την οποία έχασε με 2-1. Οι Γιουγκοσλάβοι, που είχαν στην σύνθεση τους γνωστούς Στανκοβιτς - Μίλιανιτς, δυο από τους καλύτερους αργότερα προπονητές της Ευρώπης, και πολλούς νέους διεθνείς, δίδαξαν ποδόσφαιρο ποιότητας. Αλλά και ο Ολυμπιακός έπαιξε φιλότιμα και με ήρωα τον τερματοφύλακα Τσιγαρίδα, κατάφερε να προηγηθεί με γκολ του Δημητρακόπουλου. Οι Σέρβοι όμως με γκολ του Γιόσιτς και Γελι-σάβλιβιτς κέρδισαν τον αγώνα και τις εντυπώσεις. Οι δύο ομάδες είχαν παρατάξει τις εξής συνθέσεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τσιγαρίδας, Μπέλλας, Βλαχάβας, Παπαζήσης, Παππάς, Χαλκιάς Κ., Χαλ-κιάς Θ., Δημόπουλος, Δημητρακόπουλος, Βικιώτης, Βατάλας.
ΣΕΡΒΟΙ: Στανόγιεβιτς, Στάνιτς, Κωστακινόβιτς, Στάνκοβιτς, Μίλιανιτς, Βιντακοβιτς, Γιότ-κικ, Ρονταβάνοβιτς, Μπίλιες, Ζούποντ, Στίκιτς.
Προηγούμενα ο Ολυμπιακός είχε δώσει φιλικά παιχνίδια με την Παλλαμιακή στην Λα¬μία όπου νίκησε 3-2 με γκολ των Βουρούτσικου, Δημόπουλου, Ψευτογιάννη, με τον Ολυμ-πο στην Κατερίνη που νίκησε με 1-0 με γκολ του Δημόπουλου, στα Ιωάννινα με τον Αβέ¬ρωφ όπου ήλθε ισόπαλος 2-2 με γκολ Δημόπουλου, Χαλκιά.
s40.jpg



















9 Μαίου 1954, γήπεδο Αναυρου. Το δεύτερο διεθνή φιλικό παιχνί¬δι του Ολυμπιακού με Γιουγκοσλάβους επίλεκτους ποδοσφαιριστές.

Ομως δεν έλειψαν και τα φιλικά με την Νίκη.
Σε αγώνα συμφιλιώσεως για τα επεισόδια του «Τζάνειου» την νίκησε 2-0 με γκολ του Δημητρακόπουλου, ενώ και σε ένα ακόμη φιλικό την κέρδισε ύστερα από ένα συγκλονι¬στικό - σε διακύμανση του σκορ - αγώνα με 5-4.
Προηγήθηκε ο Ολυμπιακός με τον Βατάλα ισοφάρισε ο Πανταζόπουλος, ξανά ο Μιχά¬λης Βατάλας, έδωσε την πρωτοπορία στην ομάδα του στο 43' ο Καλιοντζής ισοφάρισε 2-2. Στο β' ημίχρονο ο Ολυμπιακός με τρία στη σειρά γκολ του Δημόπουλου ανεβάζει τον δείκτη σε 5-2 για να μειώσουν οι νικιώτες με τον Μανιατάκη και τον Σπανάκη σε 5-4.









Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 1953-1954 1955-1956 »

Βρείτε μας στο Twitter

Βρείτε μας στο Facebook

Εφαρμογή Android