You are now being logged in using your Facebook credentials

Login With Facebook

1952-1953

1953: Η ΠΙΟ ΑΤΥΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Μετά την κατάκτηση του Θεσσαλικού πρωταθλήματος 51-52 ο Ολυμπιακός ήταν πια μια
ολοκληρωμένη ομάδα που είχε τα πάντα, ποδοσφαιριστές, τίτλους και πολλούς φίλαθλους.
Με τον «αέρα» λοιπόν του πρωταθλητή μπήκε στη «μάχη» του πρωταθλήματος στις 14 Δεκεμβρίου του 1952 συντρίβοντας τον Εθνικό 6-2.
Ήταν μια νίκη που δίκαια πανηγυρίστηκε από τους χιλιάδες φίλους του και τους έδω¬σε την πεποίθηση ότι η ερυθρόλευκη ομάδα τους θα ήταν πάλι η πρώτη στη Θεσσαλία.
Τα γκολ του αγώνα πέτυχαν από 2 οι Παπακώστας, Αγγελόπουλος και από ένα Δημό-πουλος, Βογιατζής.
Μετά την 1η αγωνιστική το πρωτάθλημα διακόπηκε για τις γιορτές για να ξαναρχίσει στις 11 Ιανουαρίου.
Με αντίπαλο τον Κένταυρο ο Ολυμπιακός δεν αγωνίσθηκε, παρά 35' γιατί ο διαιτητής κατακύρωσε το παιχνίδι με 2-0 υπέρ του, με το αιτιολογικό ότι δεν έβγαινε ο αποβληθείς ποδοσφαιριστής Κανούτας του Κενταύρου από το γήπεδο.
Την 1η Φεβρουαρίου ξανά αναμετρήθηκε με τον Κένταυρο για να τον κερδίσει 3-0 με γκολ των Δουζένη, Παπακώστα, και Δημητρακόπουλου.
Με τρείς επιτυχίες στο ενεργητικό του ο Ολυμπιακός είχε πάρει την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα και την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου νίκησε και τον Παγασητικό με 2-1 με γκολ των παικτών του Παγασητικού. Ύστερα ήλθε η νίκη επί του Εθνικού με 1-0 με γκολ του Δημόπουλου, αλλά το «σερί» των επιτυχιών το σταμάτησε η Νίκη.
Στις 8 Μαρτίου του 1953 έγινε ο πρώτος αγώνας μεταξύ των αιώνιων αντιπάλων στο γήπεδο της Ν. Ιωνίας. Κόσμος πολύς και φανατισμός μεγάλος χωρίς όμως κανείς στο τέ¬λος να πανηγυρίσει νίκη της ομάδας του. Το ματς έληξε με 1-1, προηγήθηκε ο Ολυμπια¬κός με τον Βικιώτη στο 73' αλλά 4' αργότερα η Νίκη πέτυχε την ισοφάριση με γκολ του Μπ. Ζαντέρογλου.
Η διαφορά που υπήρχε στο βαθμολογικό πίνακα όμως δεν αλλοιώθηκε και ο Ολυμπια¬κός με διαφορά 2 βαθμών από την Νίκη ήταν πρώτος. Στις 15 Μαρτίου ο Ολυμπιακός ξε¬πέρασε και το εμπόδιο του Παγασητικού νικώντας 2-0 με γκολ των Δημόπουλου και Βι¬κιώτη και το πρωτάθλημα διακόπτεται για μετά το Πάσχα.
Στις 3 Μαίου σήμανε συναγερμός μεταξύ των φιλάθλων του Βόλου και της Ν. Ιωνίας για τον μεγάλο αγώνα του γηπέδου Αναύρου με αντιπάλους τους διεκδικητές του τίτλου Ολυμπιακού και Νίκη.
Για τον Ολυμπιακό αυτό το παιχνίδι ήταν και το «Βατερλώ» του. Εχασε από την Νίκη με 2-1. Το 1-0 πέτυχε ο Σπανάκης ισοφάρισε ο Κορωναίος για λογαριασμό του Ολυμπια¬κού με αυτογκόλ και ο Πανταζόπουλος έδωσε την νίκη στην ομάδα της Ν. Ιωνίας. Οι δύο ομάδες σ' αυτό τον αγώνα αγωνίσθηκαν με τις εξής συνθέσεις.
ΝΙΚΗ: Κατσαλής, Κουκούλης, Μανιατάκης, Κορωναίος, Πασματζίδης, Κοντογιάννης, Ζαντέρογλου, Ντάφης, Σπανάκης, Πανταζόπουλος, Βαφειάδης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τσιγαρίδας, Παπαζήσης, Βλαχάβας, Χρυσόπουλος, Γ. Παππάς, Δουζέ-νης, Δημόπουλος, Βικιώτης, Δημητρακόπουλος, Αγγελόπουλος, Βαρούτσικος.
Τα όνειρα του Ολυμπιακού μέσα σε 90' λεπτά άρχισαν να εξανεμίζονται και μόνη πλέ¬ον ελπίδα του ήταν ο Εθνικός όταν θα έπαιζε στις 10 Μαΐου με την Νίκη.
Ο Εθνικός σ' εκείνο το παιχνίδι πάλαιψε πολύ για να δώσει το πρωτάθλημα στον Ολυμ¬πιακό. Προηγήθηκε με 1-0 αλλά στο τέλος υπέκυψε με 2-1. Τώρα πλέον Ολυμπιακός και Νίκη ισοβαθμούσαν με 24 βαθμούς και θα έδιναν αγώνα «μπαράζ» για θα βγει ο πρωτα¬θλητής του ομίλου Βόλου.
Το γήπεδο της Ν. Ιωνίας όπου ορίσθηκε να γίνει ο αγώνας στις 17 Μαίου γνώρισε με¬γάλες «πιέννες». Είχε κατακλυσθεί από φιλάθλους που βροντοφώναζαν υπέρ των μπλε και των κόκκινων.
Ο Ολυμπιακός μπήκε στον αγώνα σαρωτικός και πέτυχε να προηγηθεί με γκολ των Δη-μητρακόπουλου και Βογιατζή. Η Νίκη αντιπαρήλθε την ψυχρολουσία και με πέναλτυ που κτύπησε ο Σπανάκης, μείωσε το σκορ σε 2-1.
Ακόμη ένα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο με τον Βικιώτη ύστερα από σέντρα του Δημη-τρακόπουλου ανέβασε τον δείκτη στο 3-1 για τον Ολυμπιακό.
Τα λεπτά κυλούσαν ο Ολυμπιακός ήταν κοντά στον τίτλο. Ακόμη και οι νικιώτες φίλα¬θλοι πίστεψαν ότι το ματς θα έληγε υπέρ του Ολυμπιακού και άρχισαν να αποχωρούν.
Ομως η τύχη εκείνη την μέρα έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι στον Ολυμπιακό και στο 66' ο Πανταζόπουλος μειώνει σε 3-2 και ο Κοντογιάννης στο 71' σε 3-3.
Το γήπεδο της Ν. Ιωνίας φλέγονταν και στο 81' ο Πανταζόπουλος πέτυχε το τέταρτο γκολ της Νίκης που στέρησε από τον Ολυμπιακό τον τίτλο.
Ήταν κάτι το συγκλονιστικό εκείνο το παιχνίδι, όποιο ερυθρόλευκο και αν ρωτήσεις θυμάται την πίκρα και την στεναχώρια εκείνης της Κυριακής.

s27.jpg










































Επιθετικό ατού του Ολυμπιακού ο Βασιλάκης Αγγελόπουλος

ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΘ. ΚΑΙ ΔΟΞΑ
Ο Ολυμπιακός την περίοδο του 1953 έδωσε αρκετά φιλικά παιχνίδια πέρα από αυτά με τις τοπικές ομάδες. Η κάθοδος στο Βόλο της Δόξας Δράμας, του πρωταθλητή Ελλάδας Παναθηναϊκού και του πολύ δυνατού Απόλλωνα Αθηνών σήμανε συναγερμό μεταξύ των φιλάθλων του Βόλου. Στις 29 Μαρτίου ήλθε στην πόλη μας ο Απόλλων Αθηνών και έγινε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.
Προηγήθηκαν οι Αθηναίοι με τον Γ. Καμάρα, ισοφάρισε ο Ολυμπιακός με τον Δημόπου-λο για να λήξει το ημίχρονο με 1-1.
Στην επανάληψη οι Απολλωνιστές έδειξαν τις μεγάλες αρετές τους και με δυο γκολ των Καμάρα και Καρποδίνη κέρδισαν τον αγώνα.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τσιγαρίδας, Παπαζήσης, Μιχαηλίδης, Χρυσόπουλος, Παππάς, Δουζέ-νης, Χαλκιάς, Δημόπουλος, Δημητρακόπουλος, Αγγελόπουλος, Βογιατζής.
ΑΠΟΛΛΩΝ: Ταουξής, Κορωνάρχης, Μάλτιος, Χρόνης, Πούλης, (Σαχίνης), Αρδίζογλου, Κοντογιώργος, Γ. Καμάρας, Σκανδάλης, Καρποδίνης, Μυλωνόπουλος.
Στις 10 Απριλίου ήλθε στο Βόλο η Δόξα Δράμας μια από τις μεγάλες ομάδες της Μακε¬δονίας, και αφού κέρδισε τον Παγασητικό με 5-3 έρχεται αντιμέτωπη του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός εκείνη την ημέρα νίκησε τους «Μαυραετούς» με 2-1. Σκόρερς και των δύο τερμάτων ο Β. Δημόπουλος που ήταν άπιαστος και έκανε τους φιλάθλους να παραμιλούν από ενθουσιασμό. Σκόρερ των Δραμινών ο Ιωάννου.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τσιγαρίδας, Παπαζήσης, Βλαχάβας, Μιχαηλίδης, (Χρυσόπουλος), Παπ¬πάς, Δουζένης, Χαλκιάς, Δημόπουλος, Δημητρακόπουλος, Αγγελόπουλος, Βαρούτσικος.
ΔΟΞΑ: Ιωάννου, (Ταχσίδης), Παναγιωτίδης, Νικολαίδης, Σιμικλιώτης, Τόλιος, Ιγνατίου, Λουκανίδης, Χατζημιχαήλ, Πιστικός, Αντωνακούδης, Βασίλειου (Ιωάννου).
Μέσα στο καλοκαίρι, στις 12 Ιουλίου, ήλθε στο Βόλο ο πρωταθλητής Ελλάδας Παναθη¬ναϊκός για να δώσει δύο παιχνίδια για την ανύψωση του επαρχιακού ποδοσφαίρου. Στο πρώ¬το παιχνίδι κερδίζει τον Εθνικό 7-1 και στο δεύτερο τον Ολυμπιακό με 5-1. Η ήττα αυτή του Ολυμπιακού δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του παιχνιδιού γιατί οι βολιώ¬τες αγωνίσθηκαν φιλότιμα και κράτησαν τον αγώνα στο 2-1 για μεγάλο διάστημα. Ο Πα¬ναθηναϊκός προηγήθηκε με τον Φιλίππου και τον Φυλλακτό για να μειώσει ο Βογιατζής σε 2-1.

s28.jpg























1953: Προ του φιλικού αγώνα Ολυμπιακού • ΠΑΟ οι παίκτες απο-θανατίζονται μπροστά στον φωτογραφικό φακό

Στο β' μέρος ο Πανάκης με αλεπάλληλα τέρματα ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 5-1. Οι ομάδες έπαιξαν με τις εξής συνθέσεις.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΤΚΟΣ: Χαλαρής, Αρβανίτης, Αλούπης, Καζάκης, (Χατζηνικολάου), Πετρό-πουλος, Παπαντωνίου (Φιλίππου), Χατζηνικολάου II, Φυλλακτός, Ζιμέμης, Πανάκης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β.: Τσιγαρίδας (Τραγαλος), Παπαζήσης, Χρυσόπουλος, Αγγελόπουλος. Βλαχάβας, Δουζένης, Χαλκιάς, Βικιώτης, Δημητρακόπουλος, Δημόπουλος, Βογιατζής.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών Βγενόπουλος που συνόδευε την απο¬στολή του Παναθηναϊκού μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Ολυμπιακό.


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 1951-1952 1953-1954 »

Βρείτε μας στο Twitter

Βρείτε μας στο Facebook

Εφαρμογή Android