You are now being logged in using your Facebook credentials

Login With Facebook

1937-1938

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Την πρώτη χρονιά της επισημοποίησης του, ο Ολυμπιακός μετέχει των αγώνων κυπέλλου, Πάσχα 1937 με αντιπάλους την Νίκη, τον Κεραυνό, τον Απόλλωνα και τον Οδυσσέα.
Υστερα από νικηφόρους αγώνες κερδίζει το πρώτο κύπελλο της ιστορίας του και το ονομά του γίνεται γνωστό σ' όλο τον Βόλο. Ολοι μιλούν για τον Ολυμπιακό που κατάφερε να κερδίσει το έπαθλο από τον πρωταθλητή Κεραυνό και την Νίκη.


ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Από την περίοδο 1937-38 αρχίζει να διεξάγεται το πρωτάθλημα Θεσσαλίας. Συμμετέχουν σ' αυτό, εκτός του Ολυμπιακού, η Νίκη, ο Κένταυρος, ο Οδυσσέας, η ΠΑΕΚ και η Νικομήδεια.
Απ' αυτές, οι τέσσερις πρώτες - μετά τους αγώνες πρωταθλήματος - ονομάστηκαν Α' κατηγορίας και οι υπόλοιπες Β'.
Στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε ανέτοιμος και τερμάτισε 3ος μετά τη Νίκη και τον Κένταυρο.
Οι δύο επόμενες όμως χρονιές ήταν του Ολυμπιακού, κατακτώντας πανηγυρικά δυο πρωταθλήματα με προπονητή τον Δ. Τζαμτζή. Την αγωνιστική περίοδο 1938 - 39, είχαν απομείνει δύο αγώνες για να λήξει το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός ήταν δεύτερος με 10 βαθμούς, έναντι 11 της Νίκης, και οι δύο ομάδες θα ήταν αντίπαλοι στον προσεχή αγώνα.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε 1-0 και μόνον εμπόδιο του ήταν ο Απόλλωνας. Τις ημέρες που ή­ταν να δοθεί ο αγώνας, γκρεμίστηκε το μοναδικό γήπεδο της Νίκης και από την ΕΠΣΘ ορίσθηκε ο αγώνας να γίνει στην Λάρισα.

Και στο ουδέτερο γήπεδο της γειτονικής πόλης, ο Ολυμπιακός ήταν ασυγκράτητος και κέρδισε 4-2.

Ο πρώτος τίτλος της ιστορίας του Ολυμπιακού αποκτήθηκε αήττητος με 16 βαθμούς (4 νίκες 2 ισοπαλίες).

Ας δούμε όμως πως περιγράφει δύο αγώνες του Ολυμπιακού εκείνης της περιόδου, εφημερίδα της 26ης Σεπτεμβρίου και 10ης Δεκεμβρίου 1938.

«Παρουσία χιλιάδων θεατών, διεξήχθη εις το γήπεδον της Νίκης, η ανεμενομένη μετά μεγάλης ανυπομονησίας μεγαλύτερα ποδοσφαιρική συνάντησις της νέας περιόδου.

Η πρωταθλήτρια Θεσσαλίας, θρυλική ομάς της Νίκης, η οποία ουδεμίαν ήτταν εσημείωσε μέχρι τούδε εις το παθητικό της, και η οποία έχει πολλάς νίκας εις το ενεργητικόν της νικώντας όλας τα ομάδας της Θεσσαλονίκης Ηρακλή με 5 τέρματα, τον Αρη με 2, και την ομάδα του Απόλλωνος, πρωταθλήτρια Αθηνών, ισόπαλος 0-0, αντιμετώπισε την ισχυράν ομάδα του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός, η λατρευτή ομάς του Βόλου, η ομάς των κανονιέ­ρηδων, όστις κατετρόπωσε τον Εθνικόν Πειραιώς την τότε πρωταθλήτριαν Κυπέλλου Αε­ροπορίας Αθηνών - Πειραιώς, αναπτύξασα ένα τεχνικόν και θεαματικόν αγώνα εθριάμ-βευσε επί της πρωταθλητρίας, η οποία αδικαιολογήτως ονομάζεται πρωταθλήτρια, με τέρ­ματα 5 έναντι 2.

Ο Ολυμπιακός μ' αυτήν την εμφάνισιν, και εάν εξακολούθηση την ιδίαν τακτικήν, θα δυνηθή ευκόλως να γίνη πρωταθλητής, αλλά και να προκριθή, και εις τον τελικόν του πρωταθλήματος Ελλάδος.

Ο αγών αρχίζει με κάθοδον του Ολυμπιακού όστις έχει και το εναρκτήριον λάκτισμα. Οι του Ολυμπιακού έχουν πλήρην εδαφικήν υπεροχήν και συνεχώς παραβιάζουν το τέρ­μα της Νίκης, πλην όμως αστοχούν.

Παντού, απ' άκρον εις άκρον, κυριαρχούν οι φανέλλες του Ολυμπιακού το κόκκινο και το άσπρο. Ο ασυγκράτητος μέσα αριστερά Μαλαβέτας, ο ταχυδακτυλουργός της μπάλλας, ο μάγος όπως - τον αποκαλούν, κυριαρχεί από άκρου εις άκρου - ντριπλάροντας ό­λους τους παίχτας της αντιπάλου, γενόμενος αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων. Εις το 10' λεπτόν, ταχεία κάθοδος του Μαλαβέτα, κατόπιν ντριπλαρίσματος όλων των παικτών της αντιπάλου, και κατόπιν κεραυνοβόλου σουτ, σημειώνει το πρώτον υπέρ της ομάδος τέρμα. Ο αγών συνεχίζεται με πλήρην εδαφικήν υπεροχήν του Ολυμπιακού, δεν παρέ­χονται δε δύο λεπτά, και μία κάθοδος του έξω αριστερά Τσάντου, καταλήγει εις τα πόδια του Νάνου,.του ασυγκράτητου Ντρέϊκ του Βόλου (Ντρέϊκ Αρσεναλ), ο οποίος κατόπιν θυ­ελλώδους καθόδου, σημειώνει το δεύτερον τέρμα υπέρ της ομάδας του, κατόπιν ασύλ­ληπτου κεραυνοβόλου σουτ. Μετά ολιγόλεπτον πάροδον επακολουθεί και δευτέρα κά­θοδος του Ντρέϊκ του Βόλου, ο ασυγκράτητος χείμαρρος του Ολυμπιακού, η αποκάλυψις του βολιώτικου ποδοσφαίρου, (ο οποίος εσάρωσε με 5 ισχυρά κεραυνοβόλα σουτ τον Ε­θνικό) σημειώνει και το τρίτον τέρμα. Επακολουθεί και τετάρτη κάθοδος ήτις καταλήγει και εις το τέταρτον τέρμα, και τελικώς πέμπτη δια να τελείωση το α' ημίχρονο με θρίαμβον του Ολυμπιακού με 5 τέρματα έναντι ουδενός.

Το β' ημιχρόνιον αρχίζει πάλι με υπεροχήν του Ολυμπιακού, ο οποίος προσπαθεί να παραβίαση την εστίαν της αντιπάλου. Ο Μαλαβέτας συνεχώς γίνεται αντικείμενον θερ­μών εκδηλώσεων ντριπλάροντας συνεχώς τους παίκτες της αντιπάλου, οι οποίοι ματαίως προσπαθούν να του αποσπάσουν την μπάλλα, και σουτάροντας αστοχεί. Ο αγών τώρα συνεχίζεται σκληρός, ο ασυγκράτητος Ντρέϊκ, Νάνος, με τας θυελλώδεις καθόδους του όλο και προσπαθεί να παραβίαση την αντίπαλον εστίαν. Περί τα μέσα του β' ηυιχρονίου ο οπισθοφύλαξ του Ολυμπιακού άστοχε και οι της Νίκης εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρίαν σημειώνουν το πρώτον τους τέρμα. Λίγο πριν από την λήξην οι της Νίκης βρίσκουν την ευκαιρία να μειώσουν το σκορ και τελικά ο συναρπαστικός αγών λήγει με θριαμβευτήν τον Ολυμπιακόν Βόλου με 5-2.
s14.jpg

















Η πρώτη φωτογραφία του Ολυμπιακού το 1935 στην Πορταριά.
Και ο αγώνας κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού - Κενταύρου:
Ο Ολυμπιακός Βόλου δια το κύπελλον Ελλάδος διέλυσε τον Κένταυρο με 5-1 παρουσία χιλιάδων θεατών και προ του διαιτητού κ. Τζαμτζή.
Εις το α' ημίχρονον ο Ολυμπιακός εξαπέλυσε πολλά σουτ, τα οποία απεκρούονταν από τον διακριθή τερματοφύλακα του Κενταύρου Σαμούρη ή τα δοκάρια.
Σε αντίθεση με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Δήμτσα ο οποίος δεν χρειάσθηκε να επέμβει σε καμμιά φάση.
Τα τέρματα επέτυχαν εις το 26' του α' ημιχρονίου ο Μαλαβέτας με κεφαλιά, εις το 35" το 2-0 με σουτ του Μπάγιου. Εις το 40' ο Πατσαντάς με φάουλ μειώνει σε 2-1. Στο β' ημι-χρόνιο ο Ολυμπιακός εξαπολύει σφοδρός επιθέσεις και εις το 57 ο Μπάγιος με κεφαλιά από κόρνερ του Τσάντου κάνει το 3-1.
Εις το 62" ο Μπάγιος με γωνιακό συρτό σουτ κάνει το 4-1 και εις το 74' ο Πάσχος από 30 μέτρα σημειώνει το πέμπτο τέρμα, αφού η μπάλλα κτυπά στη δοκό και εισέρχεται στα δίκτυα.
Διεκρίθηκαν από τον Ολυμπιακό οι Ν. Μαλαβέτας, Μπάγιος, Νάνος, Πάσχος, Μαυραντζούλης, Ζίφκος και Διαμαντόπουλος.
Και το τελευταίο προπολεμικό πρωτάθλημα ήταν ένας θρίαμβος για τον Ολυμπιακό. Ομως εκτός του πρωταθλήματος, κατάφερε να γίνει γνωστός στο πανελλήνιο φθάνοντας μέχρι τους «8» του κυπέλλου Ελλάδας (για πρώτη φορά το επιτυγχάνει επαρχιακή ομάδα).
Στο πρωτάθλημα κέρδισε την Νίκη 6-1, 3-0, τον Κεραυνό 6-0, 0-1, και τον Απόλλωνα 1-0, 3-0 συγκεντρώνοντας 16 βαθμούς πρώτος, με δεύτερο τον Απόλλωνα, τρίτο τον Κεραυνό και τελευταία την Νίκη.
Ο μεγαλύτερος όμως άθλος του ήταν στο κύπελλο Ελλάδας.
Ο Ολυμπιακός αφού κατετρόπωσε όλους τους αντιπάλους του στο Βόλο και την περιοχή κέρδισε και τον Ηρακλή θ. 3-1.

Βρείτε μας στο Twitter

Βρείτε μας στο Facebook

Εφαρμογή Android